Nyheter

Tidigare evenemang

Publicerat

Temautställningen – ”Bilism” 2015 – 2016

BilismenBilen har förändrat hela vårt samhälle och vårt sätt att leva. Det är inget överdrivet påstående. För de flesta är bilen en självklar del av vardagen och det upplevs som svårt att vara utan den. Den har styrt den fysiska planeringen och inte minst varit en motor för industriell utveckling och gett många arbetstillfällen i Västra Götaland.

Utställningen speglar på olika sätt bilsamhällets framväxt och betydelse – historiskt och idag. Fokus sätts på bilens relevans för människor och samhällsutveckling samt bilens roll i dagens samhälle och i framtiden.

Under Prisma Västra Götaland hittar du utställningskatalogen med mer information kring Bilsamhället i Västra Götand.

Prisma Västra Götaland är en digital arena för vår regions fantastiska industriella kulturarv och oöverträffade samhällsutveckling från 1850 fram till idag.

Saab96bilismIMG_6644IMG_6643IMG_6637

Saab från generation till generation – Mini-utställning kring bilism

bilskapandeEstetelever från Folkuniversitetets gymnasium i Trollhättan har under hösten 2016 mött, skapat med, och lyssnat till, en förskoleklass och SAAB-veteraner. Nu visas resultatet av detta kompetensväxlingsprojektet i form av en mini-utställning på Saab Car Museum.

Den 6:e december inviger vi montrar och bilder på bilar förskoleklassen har skapat i ett kompetensväxlingsprojekt tillsammans med Innovatum Science Center. Därtill visas också en film som esteteleverna har spelat in relaterad till Saab. Du kan läsa en artikel om invigningen av utställningen här.

Miniutställningen kommer att finnas hos oss året ut.

 

 

 

Bilminnen på Tångamässan 2016

saab-900-cabrio-1897_8

Tankar om bilen, bilismen och bilkörande

På Tångamässan i Vårgårda den 17-18 september 2016 ställde Västarvet fram en Saab 900 Turbo Cabriolet lånad av Saab Car Museum i Trollhättan i en monter. Man bjöd in besökarna att sätta sig i bilen och spela in en berättelse om ett bilminne, eller vad bilismen och bilkörandet innebär eller inneburit för dem.

Här finner du några av berättelserna från mässan. Spannet är stort, då bilägande, favoritbilar, bilaffärer, farttester och mycket mer behandlas. För att se videoklippen i fullskärm – klicka på den lilla ikonen till höger i respektive videoruta.

Föreläsning, torsdag 20 oktober – Paradigmskifte från olja till el

saab-e-power

Hur kommer bilindustrin att förändras med tanke på de krav som gäller för utsläpp av koldioxid från 2015 och framåt? Användningen av fossila bränslen måste reduceras och miljövänliga bränslen som ger ett mindre ”CO2 foot print” måste användas för att driva personbilarna. Förnybar elektricitet och välutvecklade elfordon med energilagringssystem är ett mycket energieffektivt sätt för att utveckla nya fordonstyper som kan bidra till ett hållbart samhälle. Tommy Lindholm, fordonsspecialist på Vattenfall, guidar oss genom kvällens tema och ger sin syn på utvecklingen.  

Föreläsningen tar ca 1 timme med avslutande diskussion. Mer information samt anmälan (ej obligatorisk) finner du här.

Saab Car Museum, Torsdag 20 oktober 2016, kl.18.00
Pris: 90kr/vuxen, 75kr/pensionär, 50kr/barn (upp till 19 år) 

Invigning – Saab Turbo in the long Run – 8 oktober 2016

Talladega

Välkommen till en ny temautställning på Saab Car Museum! I år är det 30 år sedan de tre Saab 9000 slog världsrekord på Talladega Superspeedway i Alabama, USA. Tanken var att Saab ville visa att omodifierade fabriksbilar var uthålliga och tillförlitliga, genom att köra 100 000 kilometer i 20 dygn.

Med hjälp av Saab Car Museum stödförening och ett par duktiga eldsjälar bland Saabveteranerna är nu denna utställning redo att presenteras för våra besökare den 8 oktober. Vi firar invigningen med öppet hus och föreläsningar av Olle Granlund, projektledare för Talladega-projektet. Med på plats under dagen kommer det att finnas personer som var delaktiga i projektet och berätta om sina upplevelser. Det blir även filmvisningar i filmsalen.

Olle föreläser i filmsalen kl.12.00 samt 14.00.   

Brofästen – Öppet hus på Saab Car Museum – 8 oktober

brofasten_header

Den 4 september invigdes Olidebron, i samband med Slussdagen, då allmänheten också fick möjligheten att testa den nya bron. Nu är det dags att ta bron i fullt bruk och det vill Trollhättan Stad uppmärksamma med den stora Brofästen 8 oktober. Detta firas med massor av roliga aktiviteter i områdena som bron knyter samman. Saab Car Museum kommer ha öppet hus under dagen samt inviga den nya utställningen om Saab Turbo in the long Run som gick av stapeln på Talladega Superspeedway i Alabama (läs mer om det eventet nedan). Kom till museet och ta en titt på den nya utställningen, träffa personer som var med i Talladega 1986, bland annat Olle Granlund som kommer ha föreläsningar under dagen och ta del av festligheterna!

Du finner mer information om Brofästen här. Museet kommer ha öppet som vanligt, 11.00-16.00, det är fritt inträde – välkommen!

Tånga-mässan i Vårgårda 17-18 September

logotyp_med_stjarnor_longhembygdens årVGR

Den 17-18 september befinner vi oss på Tånga-mässan i Vårgårda!

Välkommen till Tånga-mässan lördag 17 sept kl. 10-17 och söndag 18 sept kl. 10-15.

Saab Car Museum är med på plats i vårt fina tält när Sveriges Hembygdsförbund firar 100 års-jubileum.

På mässan kommer ni att finna ca. 150 utställare som visar hembygdsgårdar, arbetslivsmuseer, idrottsmuseet, bokbord, maskiner, textil, närproducerad mat m.m.

I speakers corner i utkanten av den stora hallen kommer Peter Bäckström med personal att presentera Saab Car Museums verksamhet. Utanför kommer det att visas maskiner och bullrande verksamhet, som ångmaskiner och traktorrally.

Entréavgiften är 50:- och för dig som är under 15 år gratis. I entréavgiften ingår kaffe.

För mer information eller anmälan: svenake.mokander@gmail.com  eller på hemsidan som du finner här www.tangamassan.org.

SOMMAREN PÅ SAAB CAR MUSEUM

Saab96bilism

Efter midsommar börjar sommarsäsongen på Saab Car Museum som sträcker sig enda till den 21 augusti. Under perioden har vi öppet alla dagar kl. 10-17.

Välkomna att ta en tur bland alla fina bilar och den nya temautställningen om bilism, ”Bilism – Bilen, Människan, Samhället”, som på olika sätt speglar bilsamhällets utveckling i Västra Götaland, Sverige och världen. Följ med en av Saab-veteranerna på en nostalgitur i en Saab 96 som berättar om hur det var i början av bilismen att få sin första bil. Lyssnar på Emelie som är yrkeschaufför och dagligen kör lastbil  mellan Trollhättan och Göteborg. Eller beundra Järkers mikrobil som är en symbol för debatten om hur stor en bil egentligen behöver vara.

Glöm inte att köpa med dig en souvenir i vår shop här på museet eller ta gärna en titt i vår webbshop!

FALLENS DAGAR

Fallensdagar2016 

Välkommen till Fallens dagar, Sveriges äldsta stadsfestival som går av stapeln den tredje helgen i juli varje år sedan 1959. Storslagen musik, roliga aktiviteter, underhållande framträdanden och spännande tävlingar är bara en del av vad Fallens dagar erbjuder sina gäster för att fira Trollhättefallen. Fallpåsläpp flera gånger per dag och alla framträdanden är så klart gratis.

Nytt för i år är att även Saab Car Museum kommer att ha ett tält på plats vid Hanseplatsen. Varför inte provsitter i vår fina Saab 9000 som är specialombyggd till temautställningen ”Bilism – Bilen, Människan, Samhället”, pratar gamla minnen med vår Saabveteran eller köper med dig tex. lite kaffe med tillhörande mugg till fikat från vår Saab Car Museum butiksförsäljning.

KONSERT PÅ SAAB CAR MUSEUM

THN Stadsmusikkår2

Trollhättans Stadsmusikkår möter Bengtsfors Musikkår, söndag 12 juni kl. 17.00

Ett något oväntat evenemang på Saab Car Museum där ett femtiotal blåsare/slagverkare tar med dig på en musikalisk resa från Persien till Nordamerika via Bohuslän och Cornville!

Dirigenter: Marie Lundmarker och Per-Evert Granlund

Vanliga entrépriser gäller.

SVENSKBILSTRÄFFEN 6 JUNI 2016

12466126_10153405595757998_7348929197561188506_o

Svenska Saabklubben ihop med Svenska Volvoklubben, Volvo Museum och Saab Car Museum bjuder in till Svenskbilsträff på Sveriges nationaldag den 6 juni.

Träffen kommer att starta på Saab Car Museum i Trollhättan kl. 09.00 med mingel, fika och museibesök för att med start vid 12-tiden försiktigt åka en rallyslinga till Volvo Museum vid Arendal Göteborg, där det ges tid för ytterligare mingel, lite förtäring, museibesök och så småningom avslutning framåt 16-tiden.

SÖNDAGSTUREN 29 MAJ 2016

13130851_1182158835129269_6090421582221658243_o

Saab Car Museum – start och mål

Den 29 maj är det premiär för vår Söndagstur som sker i Bilismens tecken – den nya temautställningen på Saab Car Museum. Ta med din familj och din bil (behöver inte vara en Saab) eller motorcykel och njut av vårvägarna genom Trollhättans kommun. Söndagsturen sträcker sig drygt 6 mil med en poängpromenad längs vägen och har start och mål på Saab Car Museum. Ett stopp med möjlighet till fika och kulturellt nöje kommer att finnas – Sollebrunns gamle bensinmack öppnar sina dörrar för oss och bjuder in till en resa tillbaka i tiden.

Roadboken och inträde ingår i startavgiften

Startavgiften är 160 kr per fordon och då ingår roadboken och inträde till museet för alla i bilen. Första fordonet släpps iväg kl. 10.00. Museet är öppet kl. 9.30-16.00.

Ett fullspäckat prisbord väntar på vinnarna som utses vid 15.00 tiden.


Tillbaka
© Copyright 2022 | Skapad av Uanet webbyrå