Som pressfotograf har Roger Lärk sett det mesta genom kamerans sökare, från små vardagshändelser till större skeenden som haft stor inverkan på många. En röd tråd som löper längs en stor del av Roger Lärks fotografiska bana är Saab, som han bevakade från 1973 till en bit bortom den bittra konkursen.
Utställningen ”Roger & Saab” på 50-årsjubilerande Saab Car Museum rymmer närmare 100 av Lärks bilder, där människan snarare än bilen står i centrum.
– Det här är den osminkade verkligheten, säger upphovsmannen själv.
Roger Lärk må vara en inbiten Trollhättebo sedan 1970-talets början men faktum är att han är född och uppvuxen i Lilla Edet. Det var också där fotointresset tändes i tioårsåldern.
– Det var min lilla hobby, att fotografera och framkalla bilder. När jag slutade realskolan 1968 började jag en lärlingsutbildning till porträttfotograf på Cadbro foto i Lilla Edet, berättar han.
– Så småningom kom det möjligheter att plåta för tidningar, jag började frilansa 1969 och 1971–72 gjorde jag värnplikten som fotograf i marinen. 1973 blev jag anställd på Trollhättans Tidning som senare bytte namn till TTELA. Där var jag i nästan 40 år. Slutade 2013 och övergick direkt till frilansverksamhet.
Skildrade med- och motgångar
Arbetet som fotograf på en lokaltidning innebär uppdrag av synnerligen varierade sort. Bokstavligt talat vad som helst kan hända och under decennierna har Roger skildrat alla tänkbara och otänkbara händelser, personer och företeelser.
– Det jag tycker är mest intressant inom journalistiken är nyheter och sport. Yrket är ett utmanande och intressant, som när man åker ut på något som visar sig vara något helt annat än vad det först verkade, berättar Roger.
Ett ständigt återkommande inslag i kategorin nyheter under de 40 åren på TTELA var Saab. Roger bevakade otal händelser relaterade till företaget, och följde både dess med- och motgångar genom sökaren. Många gånger gick det undan, hopp kunde snabbt bytas mot förtvivlan. Och tvärtom.
– Det finns två sidor av det hela. Många saker som hände genom åren var väldigt positiva att förmedla och berörde människorna som jobbade där. Det handlade till exempel om nya ägare och framgångar för företaget. Det var mycket roligt när det gick bra. Och det gjorde det, inte minst på 80-talet. Man kan säga att Saab var en framgångssaga, säger Roger.
– Men det hände också en hel del tråkigt. Nedgång, uppsägningar och allra värst konkurs. Då har jag känt av det också, det måste sägas. Jag försökte naturligtvis göra ett objektivt jobb, men påverkades ändå av det. Det var tungt att följa slutet på Saabs era.
GM gjorde otippad entré
Minnena från bevakningen av Saab är många, som exempelvis det från den 15 december 1989. Det hade spekulerats länge om en ny ägare och huvudspåret var att det rörde sig om Fiat. Nu skulle frågetecknet rätas ut.
– Alla bara gick och väntade på hur det skulle bli, Saab var i svårigheter. Det var en fredagseftermiddag, vi åkte upp till Stallbacka och det visade sig att det var General Motors som skulle gå in som delägare. Det var otroligt roligt att komma tillbaka och kunna presentera detta, för det var inte alls det folk väntade sig, säger Roger.

Foto: Roger Lärk
Ett uppdrag av en helt annan karaktär förde den då 22-årige fotografen till rallybanan Frigård utanför Trollhättan i maj 1973. Tio amerikanska återförsäljare hade korsat Atlanten för en mycket speciell upplevelse.
– De skulle få åka med i Saabs tävlingsbilar och bakom ratten satt inte vilka förare som helst. Det handlade om Stig Blomqvist, Per Eklund och inte minst Roger Johansson, stor rallystjärna från Trollhättan.

Aldrig rädd med Eklund
Även fotografen själv fick möjlighet att insupa känslan av att dundra fram på den aktuella kalkstensvägen i hög hastighet, placerad i passagerarsätet.
– Jag har aldrig gillat att åka bil fort, och där gick det undan kan jag lova. Samtidigt har jag aldrig någonsin känt mig så säker på chauffören, i det här fallet Per Eklund, och var aldrig rädd. Det är ett starkt minne, för då fick jag en känsla för Saabs tävlingsverksamhet, som var stor på den tiden.
I september 1986 ägde mässan ”Teknik i fokus” rum i Trollhättan, och på förhand verkade den amerikanske professorn Robert I Coles programpunkt inte speciellt uppseendeväckande.
– Det var ett ganska alldagligt jobb med personer som stod i en talarstol. Men så ondgjorde sig professorn över framgångarna för svensk bilindustri och att den blivit fet av goda vinster. Detta träffade hårt eftersom Saab- och Volvofolk satt i publiken, så uppdraget blev något helt annat än vad man kunnat tro, säger Roger.

Jubilerande museet storsatsar
Utställningen ”Roger & Saab” är en storsatsning från Saab Car Museum, som firar 50-årsjubileum under 2025. Faktum är att den är först i sitt slag i museets historia.
– Jobben gjordes utifrån ett journalistiskt motiv och uppdrag. Det fångade museets intresse. För här ser man en helt annan typ av bilder jämfört med de som gått via en kommunikationsavdelning. Det är den osminkade verkligheten kan man säga.
Roger är i allra högsta grad fortfarande aktiv som fotograf och driver sedan 2008 en fotoblogg på rogerlark.se där han publicerar material från sitt digra arkiv. En och annan Saab-bild finns visserligen för beskådan i detta sammanhang, men ”Roger & Saab” lyfter ämnet till en ny dimension och är samtidigt Lärks första separatutställning. Inledningsvis kom idén från museets intendent Peter Bäckström och Henrik Olsson, historiker på Innovatum Science Center.
– De var inte alls ute efter att ha med varenda lansering av en ny modell, utan mer enskilda händelser och personer jag har träffat genom åren. Då kände jag mig manad att göra det här arbetet. Det är en sorts sammanfattning över min bevakning av ett företag som betydde så mycket för många, inte bara i Trollhättan.
– Vi har tidigare aldrig haft en utställning av den här kalibern, där det handlar om Saab utifrån medias perspektiv. Och det är inte bilen som står i centrum, utan människorna. Bilderna väcker starka känslor hos mig, framför allt de från 2009 till 2011 när det gick tung, berättar Peter Bäckström.

Många engagerade i utställningen
Roger tog fram 500 foton som efter omfattande diskussioner blev 92 stycken. Bildtexterna är baserade på det som stod i tidningen då det begav sig, med en extra krydda.
– Peter har kompletterat dem. Han har mycket bakgrundsinformation från insidan eftersom han jobbade på Saab och det kunnandet förhöjer verkligen värdet av bilderna, säger Roger.
Arbetet med utställningen har engagerat många i personalen både på Saab Car Museum och Innovatum Science Center. Auditoriet har till exempel ställts om till konsthall för att den rätta känslan ska infinna sig för besökarna.
– Jag känner mig väldigt ödmjuk när jag ser vilket stort och genuint arbete man lagt ner på alla sätt, med texter, layout och dispositionen.
Vill skaffa Saab igen
Roger har själv ägt bilar som producerats i den klassiska Stallbackafabriken även om det nu är några år sedan. Favoriten är en Saab 96 med V4-motor, som enligt egen utsago ”var helt suverän”. Detaljkunskaperna om olika Saabar är dock något begränsad.
– När jag var bildchef och skulle leta upp en viss modell i arkivet för snabb publicering på webben fick jag alltid be hjälp för att det skulle bli rätt, erkänner han och skrattar.
Däremot är det inte otänkbart att Roger Lärk gör comeback i Saabägarnas skara.
– Har funderat mycket och tror det kommer bli så. Jag är sugen på en 9-3. Det är faktiskt en viss känsla att ha en Saab.
Text: Jonas Myrholm
FAKTA
Namn: Roger Lärk
Född: 1951.
Familj: Hustrun Barbro, vuxna barnen Malin och Peter.
Yrke: Började jobba som porträttfotograf 1968. Inledde banan som frilansande pressfotograf 1969. Fotograf i marinen under värnplikten 1971-1972. Anställd på TTELA (tidigare Trollhättans Tidning) 1973 till 2013, sedan frilans. Fotochef på tidningen 1987–2002, därefter bildchef till 2008. Startade samma år fotobloggen på rogerlark.se. Har i många år bidragit med material till Innovatums bildarkiv.
Favorit-Saab: ”Hade en Saab 96 V4 som var helt suverän.”
Favoritkamera: Nikon Z6II.
Intressen: Båt och fiske, har ett stort sportintresse. Spelar schack.
Samtliga bilder copyright Roger Lärk och Saab Car Museum. Får ej publiceras utan tillåtelse.