Aktuellt i utställningen

Mopeden – En Svensk Designhistoria

Mopeden handlar om svensk industridesign med mopeden i centrum där svenska formgivare tilläts ta ut svängarna från slutet på 1950-talet och framåt. Legender som Björn Karlström, Pelle Petterson, Sixten Sason, Folke Bernadotte och Rune Monö ingår. Och inte bara deras mopeder, detta handlar lika mycket om svensk design när det gäller konsumentprodukter.

Naturligtvis finns en Saabtwist på temat, ett par unika ”Stallbackamopeder” pryder sin plats, Björn Karlströms MFI 13 och Sixtens Sasons Catharina. En av dom vidareutvecklades till sportbilen Saab Sonett.

Temautställningen Mopeden – en svensk designhistoria öppnar nu och kommer finnas året ut på Saab Car Museum.

Temautställningen – ”SAAB TURBO – In The Long Run”

Talladega

1986 och 1996 utförde Saab Automobile två uthållighetstester på Talladega Superspeedway i Alabama, USA.

Två världsrekord och ytterligare 21 internationella rekord slogs under den nästan 21 dygn långa, oavbrutna körningen. Den snabbaste av de tre 9000 Turbo-bilarna la hela 10 000 mil bakom sig med en snitthastighet på 213,299 km/h.

Idag har Saab Car Museum två av de tre bilarna i sin samling – nr 1 & 2, och världsrekordet till ära har det nu skapats en temautställning med hjälp av Saabveteranerna, Stödföreningen för Saab Car Museum och Olle Granlund (initiativtagare och projektledare för The Long Run) på museet. Du finner en längre intervju med Olle Granlund om äventyret på Talladega Superspeedway här.

Återförening av Talladega-teamet

Det var återförening för teamet bakom bygget av utställningen ”Saab Turbo – In The Long Run”, flertalet utav deltagarna var även med på Talladega Superspeedway i Alabama när rekordet sattes. Det var glada miner när gamla minnen och historier utbyttes under återträffen.

Dela med dig

Webbshop