Aktuellt i utställningen

Körsimulator med riktigt racing-känsla

Nu har vår nya körsimulator kommit igång och vi är glada att våra besökare får välja en av tre möjliga Saab-bilar – Saab 99 Turbo, 9-3 Aero eller 9-3 Turbo X – även om de inte tillverkas längre.

Med Forza Motorsport 4,  racingstolen och ratten kan alla bli Saabförare. Vi har sedan tidigare haft idén om att integrera en körsimulator i utställningen, och vart skulle den passa bättre än i anslutning till vår temautställning om  Talladega!

Stort Tack till Saab Car Museum Stödförening och Saab Veteranförening i Trollhättan som gav oss möjligheten att finansiera utrustningen till denna körsimulator.

Temautställningen – ”SAAB TURBO – In The Long Run”

Talladega

1986 och 1996 utförde Saab Automobile två uthållighetstester på Talladega Superspeedway i Alabama, USA. I år är det 30 år sedan Saab 9000 kördes i The Long Run och 20 år sedan Saab 900 i Talladega Challenge.

Två världsrekord och ytterligare 21 internationella rekord slogs under den nästan 21 dygn långa, oavbrutna körningen. Den snabbaste av de tre 9000 Turbo-bilarna la hela 10 000 mil bakom sig med en snitthastighet på 213,299 km/h.

Idag har Saab Car Museum två av de tre bilarna i sin samling – nr 1 & 2, och världsrekordet till ära har det nu skapats en temautställning med hjälp av Saabveteranerna, Stödföreningen för Saab Car Museum och Olle Granlund (initiativtagare och projektledare för The Long Run) på museet. Du finner en längre intervju med Olle Granlund om äventyret på Talladega Superspeedway här.

img_2564img_2565img_2532

Återförening av Talladega-teamet

Det var återförening för teamet bakom bygget av utställningen ”Saab Turbo – In The Long Run”, flertalet utav deltagarna var även med på Talladega Superspeedway i Alabama när rekordet sattes. Det var glada miner när gamla minnen och historier utbyttes under återträffen.

Dela med dig

Webbshop