Aktuellt i utställningen

Temautställningen – Design – ”Form följer funktion”

Efter de tidigare temautställningarna ”Entusiasterna” samt ”Bilismen” så välkomnar vi till vår senaste utställning med designtema. Navigera dig fram bland häftiga konceptidéer och upptäck bilar och utseenden som du tidigare kanske aldrig har sett.

Temautställningen – ”SAAB TURBO – In The Long Run”

Talladega

1986 och 1996 utförde Saab Automobile två uthållighetstester på Talladega Superspeedway i Alabama, USA. I år är det 30 år sedan Saab 9000 kördes i The Long Run och 20 år sedan Saab 900 i Talladega Challenge.

Två världsrekord och ytterligare 21 internationella rekord slogs under den nästan 21 dygn långa, oavbrutna körningen. Den snabbaste av de tre 9000 Turbo-bilarna la hela 10 000 mil bakom sig med en snitthastighet på 213,299 km/h.

Idag har Saab Car Museum två av de tre bilarna i sin samling – nr 1 & 2, och världsrekordet till ära har det nu skapats en temautställning med hjälp av Saabveteranerna, Stödföreningen för Saab Car Museum och Olle Granlund (initiativtagare och projektledare för The Long Run) på museet. Du finner en längre intervju med Olle Granlund om äventyret på Talladega Superspeedway här.

img_2564img_2565img_2532

Återförening av Talladega-teamet

Det var återförening för teamet bakom bygget av utställningen ”Saab Turbo – In The Long Run”, flertalet utav deltagarna var även med på Talladega Superspeedway i Alabama när rekordet sattes. Det var glada miner när gamla minnen och historier utbyttes under återträffen.

Dela med dig

Webbshop