November - Saab 94, Sonett Super Sport

Saab 94, Sonett Super Sport

I största hemlighet tillverkades det på 50-talet en mycket speciell bil i en lada i Åsaka utanför Trollhättan. Denna lada blev för övrigt embryot till Saabs tävlingsavdelning, och ladan står kvar än idag. Det var Saabs legendariske utvecklingsingenjör tillika tävlingsförare Rolf Mellde som föreslog att man skulle bygga en tvåsitsig och öppen sportvagn. Totalt byggdes det sex stycken Sonett Super Sport, de senare fem tillverkades av ASJ i Linköping.

På Stockholms bilsalong den 16 mars 1956 premiärvisades Saab Sonett Super Sport, eller Saab 94. För att optimera viktfördelningen i den lätta sportvagnen beslutade man att vända hela drivpaketet bak- och fram. Utmaningen blev då att man fick tre backväxlar, och endast en växel för framdrivning. Detta löste man genom att ändra motorns rotationsriktning, så att vevaxeln gick i motsatt riktning i jämförelse med standardmotorn, som man hämtat från Saab 93.

No 1 (Elfenbensfärgad) och no 5 (Blå) finns i Saab Bilmuseums samling. Övriga fyra bilar finns hos privata ägare runt om i världen och är i mycket god kondition.

Åkerssjövägen 18
461 53 Trollhättan